1. Education

Your suggestion is on its way!

An email with a link to:


was emailed to:

Thanks for sharing About.com with others!

Piaget Quiz on the Stages of Cognitive Development

Jean Piaget's stage theory of cognitive development had a tremendous influence on developmental psychology and education. He was one of the first theorists to formally recognize that the way that children think is fundamentally different from the way that adults think.

How familiar are you with Piaget's famous theory? Put your knowledge of his theory to the test in this quick quiz.

1. Piaget assumed that children are __________ in constructing understanding of the world.

a) Passive
b) Active
c) Neutral
d) Bystanders

2. Jane has learned to feed herself with a spoon. When her mother gives her a fork, she immediately begins to feed herself. Jane has __________ the fork into her schema for utensils.

b) Appropriated
C) Assimilated
d) Initiated

3. Jane's mother has two crackers, both of equal size. She breaks one of the crackers up into four pieces. Jane says she wants the one with the most and immediately chooses the four pieces, even though the two amounts are equal. Jane's choice illustrates Piaget's concept of:

a) Accommodation
b) Egocentrism
c) False belief
d) Conservation

4. According to Piaget, children in the concrete operational stage have difficulty with:

a) Perspective-taking
b) Deductive logic
c) Inductive logic
d) Conservation

5. Jean Piaget was a:

a) Child psychiatrist
b) Social psychologist
c) Biologist
d) Genetic Epistemologist

6. A schema is a:

a) Category of knowledge that allows us to interpret and understand the world.
b) Process of taking in new information.
c) Process of balancing old knowledge and new information.
d) None of the above.

7. Children begin to develop symbols to represent events or objects in the world during the ________________ substage of the sensorimotor stage:

a) Primary Circular Reactions
b) Secondary Circular Reactions
c) Tertiary Circular Reactions
d) Early Representational Thought

8. The ability to think abstractly and systematically solve problems emerges during the:

a) Concrete Operational Stage
b) Sensorimotor Stage
c) Formal Operational Stage
d) Preoperational Stage

9. Piaget believed that children in the preoperational stage have difficulty taking the perspective of another person. This is known as:

a) Reversibility
b) Egocentrism
c) Metacognition
d) Constructivism

10. Piaget's stages are criticized by some due to:

a) His theory was based on an unrepresentative sample of children.
b) Not all people reach the formal operational stage or use formal operational thought consistently.
c) His theory underestimates children's abilities.
d) All of the above.

Correct Answers: 1. b, 2. c, 3. d, 4. b, 5. d, 6. a, 7. d, 8. c, 9. b, 10. d

Learn More About Cognitive Development

If you are not ready to take the Piaget Quiz, learn more first by reading some of the articles about cognitive development below:

Piaget and Cognitive Development Resources:

Who Was Jean Piaget?

Jean Piaget's theory of cognitive development contributed to psychology's understanding of children's intellectual development. Find more information on his career, research, and influence on psychology in this brief biography of his life.

Some Important Things You Should Know About Cognitive Development

If you are not yet familiar with the stages of cognitive development, it is important to start by reviewing a few important concepts critical to Piaget's theory. Some of these key ideas include assimilation, accommodation, and equilibration. Learn more about these concepts as well as the background of Piaget's theory and what inspired him to develop his groundbreaking stage theory.

The Four Stages of Piaget's Theory

  • Stage 1: The Sensorimotor Stage of Cognitive Development
    The first stage of cognitive development in Piaget's theory is known as the sensorimotor stage. This stage of development is characterized by a remarkable amount of growth and change over a very short period of time. Learn more about the characteristics of the sensorimotor stage.

  • Stage 2: The Preoperational Stage of Cognitive Development
    The preoperational stage of cognitive development occurs between the ages of two and six. Intellectual sophistication continues to develop, but kids at this point still struggle to understand logic. Language development is also a critical component of this stage of cognitive development. Learn more about the characteristics of the preoperational stage.

  • Stage 3: The Concrete Operational Stage of Cognitive Development
    The concrete operational stage of cognitive development occurs between the ages of approximately seven to eleven. Kids become much better at using logic at this point in development. It is abstract concepts and theoretical ideas that they struggle with during this stage. Learn more about the characteristics of the concrete operational stage.

  • Stage 4: The Formal Operational Stage of Cognitive Development
    The formal operational stage of cognitive development occurs from approximately age 12 to adulthood. During this final stage of development, people develop the ability to think about hypothetical situations more clearly and utilize abstract reasoning to solve problems. Learn more about the characteristics of the formal operational stage.

So How Does Piaget's Theory Hold Up?

Piaget's theory of cognitive development had a tremendous influence on psychology as well as related fields such as education. While his theory was innovative and ground-breaking, there have been a number of criticisms of his work. How do his ideas hold up today? Learn more about support and criticism of Piaget's theory.

Try Some More Fun Psychology Quizzes:

Taking psychology quizzes can be a fun way to learn more about some of the major topics in psychology as well as discover insights about your own mind and personality. When it comes to leaning, researchers have actually found that being tested on information improves your recall.

Start by exploring some of the great academic and personality quizzes below:

©2015 About.com. All rights reserved.